WWW.SEAYAK.SE - cyberhome för Lennart Bergström
sidrurbrik

l"

Mitt gamla Phoenix-tält modell Freerunner har de senaste åren läckt in vatten via botten. Jag köpte tältet 1990 och har sedan dess hunnit använda d et under ca 800 nätter (och något färre dagar). GoreTexen som tältet är gjort av står ännu emot regn. Jag har försökt plasta botten, men det vill flagna av och läcker igen. Nu skall jag ge mig på att byta botten. Allt materiel kommer jag att köpa via Shelby i Finland. Hos dom har jag också sett andra mycket intressanta material och skaparglädjen tar fart. Undrar just var det skall sluta.
Givetvis har Shelby tejp för att täta sömmarna. Tältduk i varierande tjocklekar och färger, Neopren och mycket annat. Efter en första kontakt har jag fått intressanta prover som inte låser mig vid vad som råkar finnas i lager utan kan fritt anpassa valet till mitt behov och önskemål.
Bilden ovan från 2002 visar att absiden är liten. En samtidig plan är att göra denna större. Helt med duk och tältbåge från Shelby.

Varför jag uppskattar detta tält (1,8 kg) är grundat på flera egenskaper:
1        En tältbåge som monteras utvändigt i en kanal. Vid regn slipper jag öppna tältet för att sätta in bågen.
2        GoreTexen andas så jag har aldrig kondens inne i tältet trots att det är enskiktstält.
3        I hårda vindar håller sig tältet stående. Speciellt som fästena för stödlinor är rätt placerade utefter bågen.
Nackdelar:
a        Tältet har ingen ficka på insidan för småpinaler.
b        Absiden är snålt tilltagen.

Det är ännu bara september även om det är i slutet av månaden. Det börjar bli dags att få igång detta tältprojekt. Friska upp det lilla jag kan om detta och få hem material. Jag misstänker att det kommer att ta sin tid att göra ett nytt golv.


Det har nu gått en tid och tältet ligger fortfarande för behandling. Jag har under tiden haft kontakt med Shelby och fått mycket fin service med råd och material. Nu är ställningen att Shelby har det material vi enats om klart för leverans och snart skall jag börja byta golvet. Själv tycker jag det skall bli spännande att få se hur det artar sig.

Ytterligare tid har passerat och tältet ligger fortfarande orört. Mycket har hänt denna höst och även mycket har blivit gjort. Dessutom lite förändringar rent privat, men ännu är det inte vår och dags att börja bruka tältet. Än finns det tid och denna hektiska tid kanske snart är över. Snart är det också Jul.

Hoppas alla haft en jul som önskats och att det nya året blir vad som tänkts. Inget blir av sig självt utan man får sträva efter sitt resultat.
För egen del skall jag äntligen komma igång med att byta golvet i tältet.

Jag har sneglat på det länge nog nu och i tankarna gått igenom hur det bäst kan ske. Det gamla sitter så ordentligt att det verkar omöjligt att sy det nya där sömmen redan finns. Det är tejpen på insidan som efter alla år sitter som ... Bitvis kan jag nästan fä bort den, men limskiktet stannar kvar. Att sedan tvätta med lösningsmedel tror jag inte är lämpligt eftersom det kan fördärva membranet i GoreTexen. Nej! Jag klipper bort det gamla en bit ifrån tejpen. Viker troligen in fliken över tejpen och syr fast det nya golvet. Jag tror det nya skall sys fast på insidan vikningen.

Nu när jag har en plan är det väl bara att sätta igång och hoppas att jag fortfarande har ett tält när detta är klart.

Det har tagit sin tid innan jag nu äntligen börjat med deta projekt. Kanske för att det trots allt tog emot att sätta saxen i tältet, men nu är den biten avklarad.
Från tänkta planering ovan blir det nu att jag viker kvarvarnade flik utåt i stället för inåt. Jag får väl sy glesa stygn för att hålla den på plats.
Det nu lösa golvet la jag helt enkelt bara ut på materialet till det nya och tejpade med bred maskeringstejp utanför konturen. Mätte ut att jag hade räta vinklar till gavlarna och kollade alla mått och klippte på utsidan tejpen. Maskeringstejpen jag använde är 38 mm bred så allt är en bit större än vad jag behöver, men det skall dubbelvikas en bit innan jag syr det på plats. Sist kollade jag genom att dubbelvika det nya golvet att halvorna var lika.

Min nästa åtgärd har varit att fålla golvets kanter. Golvet bör nu ha ungefär samma storlek som det gamla. Alltså inte som del jag klippte bort. Med hjälp av min Elna blev resultatet faktiskt bra. Elna är min ynka lilla, men ack så goda symaskin. Den har fått kämpa tappert med både tjocka och ovanliga material, men tuggar bara vidare. När jag en gång tog över den var den obrukad i många år. Damm hade bakat i oljan och vatten eller saft hade kletat till det hela än mer. Efter min 'reparation' har hon sina egenheter, men fungerar. Nu skall hon således kämpa vidare med detta tältbottenbyte.

Rakare kunde väl sömmen blivit, men den kommer väl knappast att synas och det är slutresultatet jag siktar mot. Nu måste jag vika ut resterande golvflik på tältet och sy även den i läge. Då slipper jag hålla reda på den när jag syr fast golvet. Jag vet att det kommer att bli problem med att få plats med tyget (tältet eller nya golvet) på insidan nålen. Liten maskin - litet utrymme. Jag bör nog lägga ut golvet mot tältet och markera dess position eller hålla det med tejp från insidan. Kanske tejp är bättre eftersom jag vill sy från utsidan. Jag bör nog tänka igenom detta ordentligt eftersom jag inte vill få en ficka där smuts samlas runt insidan golvet. En söm från insidan förhindrar detta. Kanske måste jag sy från båda sidor. Men i vilken ordning i så fall?

-?-?-
Jag vet att tält och golv överlappar varandra ordentligt och två sömmar är nödvändiga. Syr jag nära respektive kanter får jag bästa resultat tänker jag som okunnig i frågan och har nu en plan åtminstone.

När jag väl kom igång sydde jag direkt från utsidan eftersom golvet faktiskt hade rätt mått och det var lättare än väntat att lägga det kant i kant med det gamla. Problemet är som sagt att maskinen är liten så dt blir lite trångt på insidan nålen.

Sömmen från utsidan. Inte rakare än tidigare, men på plats. Från insidan syns fliken av det gamla golvet, men den skall klippas bort. Fliken från insidan skall sys till för att hindra skräp att samla sig.

I min fortsättning visar det sig att det inte är helt lätt att sy fast golvet. Det är svårt att komma åt i de skarpa hörnen, men jag går vidare genom att helt enkelt lämna dem för tillfället. Antingen får jag sy för hand eller limma dem med LiquiSole. Både och kanske det blir. Några nålar har gått av, men nu har jag Jeansnålar som visst skall vara starkare. Ett annat problem sim visar sig är att de mått jag tog på tältet refererade till ena halvan och därefter gjorde jag golvet. Alltså längden i framkant, gavelns längd under förutsättningen att denna var vinkelrät mot framkanten. Sedan mätte jag från halva denna till spetsen mot bakkant. Då fick jag ju vinkelns benlängd. Nu i efterhand kan jag konstatera att halvorna inte var lika. Efterhand jag sytt fast golvet visar det sig att jag får ändra resterande vinklar och längder. Visst är jag lite förvånad. Nu har jag kommit till sista gaveln och vet att långsidan stämmer. Turligt nog var det material att ta bort. Man kan ju inte få 3 cm att försvinna medan man syr. Alltså en liten förändring har gjorts efter hand. Hur det sedan stämmer återstår att upptäcka, men jag tror golvet i sig kommer att hålla tätt. Golvet från Shelby är helt klart bra. Det gäller bara hanteringen. Längs o tvärs var det inga problem att sy fållen jag önskade. Diagonalt var det kanske värre. Man får inte sträcka ut medan man syr. Då blir det rynkigt och besvärligt i efterkommande sömmar.

Inom parentes sagt kommer mitt tält att bli ca i kg tyngre än tidigare. Det är viktskillnaden mellan bortklippt och ersatt golv. Detta visste jag skulle ske eftersom jag valde ett tjockare material. Jag tror ändå att tältet i sig överlever golvet. Så bra är det faktiskt.

Tältet i sig som är brunt på utsidan - gult på insidan - har blivit mycket solblekt. Synd tycker jag. Därför funderade jag över att färga in det igen. Hur 17 gör man det? I normal färgning blir ju även insidan brun. Kan man spruta på färgning? Skölja och fixera den utan att påverka insidan. Svårt eller mycket svårt. Jag fick tag i sprayfärg för läder och skall göra ett försök. En färg jag använde för att få röda fåtöljer bruna och med gott resultat. Håller man på, kan man lika gärna göra bästa möjliga åt allt.


I verkligheten är skillnaden än större

Plötsligt kommer jag att undra över varför mitt tält är solblekt på baksidan? Detta förråder mycket om vem eller hur jag är. Jag försöker alltid ställa mitt tält med öppningen mot soluppgången. Även mina val av lägerplatser baserar sig på detta faktum. Det är faktiskt sällan jag 'nattat' på morgonens skuggsida. Kvällen spelar mindre roll. Då kan man ju ta en promenad mot solen. Är det kanske ett beteende man bär med sig från västkusten där man söker skyddat läge i öster även om man paddlar i öst?

Det har nu legat stilla med tältet en tid. Mycket annat har blivit gjort. Äntligen är sömmen på insidan avklarad.

Inte alltid lätt att se var man syr bland alla vecken och trångt var det. Givetvis la sig duken i veck under sömmen utan att jag märkte det och så skall det ju inte bli gjort. Jag sprättade upp och sydde om. När sömmen var klar tätade jag sömmen från utsidan med en tunnflytande tätning som suger in i tråden. Visserligen skall man inte behöva täta sömmen, men jag vill vara säker. Nu återstår den ficka jag vill ha inne i tältet och en liten hängare - ögla - för att hänga en lampa i. Sedan är det också dags att sätta lite färg på de blekta partierna.

Andra sysslor har tagit överhand. Tiden för start av min paddling närmar sig snabbare än vad man tror. Dessutom tidigare lägger jag starten några dagar. Detta innebär att infärgningen kanske jag gör på någon holme. Testning av jobbet lär säkerligen komma. Regn går aldrig att undvika. Nu är det min loggsida under turen som helt tar över.

Slutnotering.

Att lägga tejp över sömmarna hann jag inte. Det läckte en del, men inte värre än att jag åtminstone till en början inte besvärades. Värre var det den dag jag bröt paddlingen i Gropahålet. Regnet piskade och allt inne i tältet flöt. Jag orkade inte bry mig. Jag blev ju hemtagen.
Jag skulle inför säsongen 2010 lägga på tejpen över sömmarna, men den jag hade räckte långt ifrån. Jag kontaktade Shelby och bara några dagar efter beställning hade jag tillräckligt med tejp. Den dom nu säljer är tunnare och behöver inte lika hög temperatur för att fästa. Dock inte riktigt så låg som jag först tyckte räckte med resultatet att jag hade några mindre läckor. Inga problem! Jag "svetsade" all tejp lite extra med strykjärnet på 3 punkter. Tejpen skall inte skrynkla sig av värme men smälta fast ordentligt. Nu hoppas jag det är tätt.
Någon utbyggnad av absiden blev det inte, men väl en ficka på insidan vars söm jag tejpade från utsidan. Den solblekta baksidan av tältet är alltjämt lika solblekt och får nog så förbli. Det är gammalt och tid sätter spår. Läderfärgen har jag kvar.

space