WWW.SEAYAK.SE - cyberhome för Lennart Bergström
sidrurbrik
space space

Västkusten ...
... eller Bästkusten som den ju också kallas - med viss anledning är rikt varierad. Från dess södra del till dess norra. Namnet Bästkusten tror jag avser sträckan från Tjörn till Strömstad. Ett gitter av öar med trånga och breda farleder. Vid sidan av dessa ett himmelrike för kajaker.

Inlandet ...
... är stort även i lilla Sverige. Mestadels blir det foton i trakten av Värnamo. Där kan jag följa årstidernas växlingar. Där bor jag och 'bevakar' vad som sker värt ett foto.

Solnedgångar ...
... är ofta ett färgsprakande scenario tacksamt att fånga i bild och att minnas. I väst över vatten, i öst över trädtoppar.

Vinter ...
... är kanske en årstid många vill slippa, men ofta är det skönt att få tiden till annat man planerat. I naturen syns ofta dvalan fängslande med sin stillhet och ro.

Osorterat ...
... är nog den lättaste kategorien för mig att hantera. En gråzon i årstid och motiv.

UTRUSTNING
På min kamerahylla har jag en Nikon Coolpix 8800. Jag är nöjd med den. Zoomen (10x) är bra och bildstabiliseringen fungerar väl. Automatläget jag oftast använder är effektivt.
Ytterligare har jag en Pentax Optio W20 som skall tåla vatten i viss mån. Min första W10 gjorde inte det fick jag erfara.
Jag försöker alltid att beskära mina bilder direkt genom att zooma in i motivet. Jag får då en fullstor bild att göra eventuella finjusteringar. Med stabilisering är det inga problem att zooma in ordentligt. Även om man håller på fri hand.
Kameran är bytt till en Canon SX 50 HS med en än bättre Zoom ( 50x ) och bättre batteritid. Jag har inte ändrat något i hur jag tar mina bilder.
Läge Auto täcker ett allt bredare objektområde.
Mina justeringar inskränker sig till att vrida rätt bilderna. En sned horisont skriker i mina ögon och fördärvar hela bilden. I undantagsfall kan jag justera ljus och kontrast eller annat som kan behöva en putsning. Jag tycker om att fotografera, inte att “göra” tavlor. En “tavla” gör man väl ibland, men det är en helt annan sak som med tiden ibland hamnar under sidan Reparationer.
Ett tillbehör jag nu har till Nikon-kamerorna är en flexibel vattenpåse från EWA Marine. Nu kan jag använda en Nikon-kamera under paddling.
Sist i raden skall jag väl inte glömma mobilen. Dagens mobiler har ofta mycket bra kamera och jag använder min Satio flitigt.