WWW.SEAYAK.SE - cyberhome för Lennart Bergström
space space

I år skulle jag paddlat HBB - sträckan Svinesund till Haparanda. Ulf Amsell o jag skulle starta från Svinesund tillsammans. Ulf insjuknade och jag fick ge mig av ensam. I Varberg hade jag varit iland och tappade sedan kajaken med sin spetsiga bottenform på foten. Jag ville bara skrika av smärta, men behärskade mig inför åskådarna och paddlade vidare. Jag landade snart efter för att försöka ta hand om skadan, men såg inte mycket av den. Lite blod får man räkna med, men je vad det värkte medan jag bara kom vidare till G.la Köpstaden. Där låg jag inblåst en dag. Jag bröt sedan vid Laholmsbukten. Uppsökte sedan läkare som konstaterade att jag hade fått en fraktur som skulle läka med tiden. Sista delen på sidan 2004 berättar jag om den paddling Ulf o jag gjorde då och lite av vad som hände medan jag paddlade i år för att komma till Haparanda.

Söndag 17 juli kom jag iväg från Stocken. Dagen var inte ung längre. Väderutsikterna hade sett lovande ut, men som så ofta tidigare var verkligheten helt annorlunda. En hård sydväst blåste och att passera Islandsberg blev lite jobbigt. Inne i hamnen i Grundsund var det fullt av båtar. En höll på att köra på mig snett akter ifrån och ropade åt mig att 'Se Upp'. När man sitter i kajak får man verkligen se upp för alla dessa SNESEGLARE som inte kan väjningsreglerna. Upphinnande fartyg väjer ALLTID. I den goda medvinden gled jag snabbt fram i rännan mellan Skaftö o Gåsö. På nordsidan Gåsö hittade jag en liten gräsplätt där mitt tält fick plats.

10a.jpg

Det kom lite regn under natten och blåste kraftigt fortfarande. Jag gjorde en rundvandring på ön.

11a.jpg 11b.jpg 11c.jpg
11d.jpg 11e.jpg

Dagen efter började molnen spricka upp. Bakom udden hade fler master samlats under blåsten och en svan-familj simmade i viken

12a.jpg

Vägledd av Lysekils Kyrka hittar man alltid ut från öarna även om passagerna är smala.

Jag fortsatte norr ut utanför Kornöarna o Bohus Malmö. Så slapp jag mycket av trafiken och hade en skön paddeltur.

13a.jpg 13b.jpg

I Sotenkanalen pressas alla båtar samman och vid denna tiden på dagen är det nog som värst. Bitvis låg båtarna stilla i snygga rader. Segelbåtarna tog det med ro medan motorbåtarna tycktes vara irriterade. Intill stranden finns det alltid plats för en kajak och jag passerade många.  Alla kom emellertid ikapp mig efter bron o ordningen blev återställd. Jag kom senare fram till Dannemark och hade just bara landat när jag träffades av Anneli. Hon o hennes man Johan hade gått iland för att grilla. Anneli hade många frågor om kajak o utrusning.

14a.jpg 14b.jpg 14c.jpg

Johan bjöd på ett glas 'Landningsvin' medan jag svarade på frågor. Jag blev sittandes hos detta trevliga par hela kvällen. Medan dom senare åkte ut till sin Najad Duck packade jag ur kajaken och reste tältet. Varefter jag hämtades ut till Duck. Här blev det kaffe avec och natten blev sen innan jag kom tillbaks till tältet.

15a.jpg 15b.jpg

På morgonen gjorde jag en rundvandring på Dannemark. Ön är mycket stenig efter stenbrytningen och inte särskilt fotvänlig.

16a.jpg 16b.jpg

På västsidan ön finns det faktiskt en 'väg' och nordsidan ger härlig utsikt.

17a.jpg

Just när jag kom tillbaks från min rundvandring la Duck loss och tog farleden mot Hamburgsund. Jag tog det lugnt, men började senare tycka att en dusch och färskt vatten inte skulle vara fel. Därför paddlade jag in till Hamburgsund och där, vid en brygga återsåg jag Duck med besättning.

18a.jpg

Detta trevliga par hade plats för mig även vid bryggan och samvaron fortsatte. Under dagen upptäckte Anneli o jag att vi hade gemensamma vänner och referensplatser från våra somrar på västkusten. Världen är liten. När återses vi nästa gång?

I bukten mellan Dannemark och Ulön simmade en svanfamilj. Mor, far o sex ungar.

19a.jpg

Det var lätt att locka in dom till stranden med lite bröd.

21a.jpg 21b.jpg 21c.jpg 21d.jpg

När kvällen kom där i Hamburgsund erbjöds jag sova ombord på Duck. Det skulle dock bli krångligt att packa ur kajaken det som behövdes för natten. Hjärtligt tack Anneli o Johan hoppas Ni ursäktade att jag hellre paddlade vidare. Jag tänkte mig en kort nattpaddling till det Gåsö som ligger norr om Hamburgsund, men i mörkret var inte lokalsinnet och verkligheten överens och sjökorten hade jag nerpackade. Jag fortsatte till Ölbärn. Sent på natten landade jag i den vik jag varit under mitt försök att paddla hela kusten och tältet hamnade på samma ställe. Jag kände mig hemma.

22a.jpg

Under dagen passerade Duck med Anneli vid rodret. Uppmärksamheten hade hon på farleden med all trafik och såg inte hur jag vinkade. Jag hoppas Ni hade det trevligt i Tanums Strand.

23a.jpg 23b.jpg

Här har man bra utsikt mot allt som passerar. Kvällen verkade bli fin.

24a.jpg

Jag kunde inte annat än sitta o njuta. Men min tur skulle ju fortsätta till Koster. När jag gav mig av från Stocken hade jag glömt ta med mig laddkabeln till mobilen. Nu hade det gått en vecka utan att jag varit i kontakt med mina anhöriga. Jag paddlade in till Grebbestad för att proviantera och byta färskvatten. Det byter jag så ofta jag kan. Under tiden funderade jag på hur jag skulle göra. Fortsätta eller vända? När jag kom till GuleHumpen vid Havstenssund vände vinden och jag med den. Starkare var tydligen inte min vilja att komma vidare.

25a.jpg

När jag åter var i Hamburgssund kände jag faktiskt lust till lite krabba o rökta räkor. Det blev en bagett från Pipers också med rostbiff o brieost. Detta med lite inköpt vin tänkte jag njuta av nere på Dannemark.

Det märktes att den stora semesterrusningen var förbi. I bukten låg bara ett fåtal båtar och jag var den enda kajaken. I ostlig vind kurade jag i en klippskreva och hade en mycket skön kväll.  Under natten o morgonen regnade det, men på dagen klarnade det upp och blev en ärlig dag. Några förbipasserande från någon båt stannade till och vi hade ett trevligt samtal. Detta visade sig senare vara Annika o Arne som låg med sin båt vid Ulön.

26a.jpg

På Dannemark finns det flera grillplatser. Fritt att brukas av den som önskar. Tyvärr används de mest som en plats att lämna skräp på. På andra ställen stod inte bara en utan flera engångsgrillar. Två identiska kepsar låg kvarglömda på en knalle. Ett stort badlakan på en annan och tre styck vänsterskor hade samlats på en klippa. FÖRLÅT! VAD TUSAN SYSSLAR SEMESTERFIRARE MED?????? Vem skall städa efter dom?

Av min egen reaktion inför detta inser jag vikten av att aldrig lämna några spår efter mig. Inte ens en rondell av visset gräs efter en varm kastrull.

27a.jpg

Jag gjorde senare på dagen en vandring över till Ulön. Öarna är förbundna med en sandrevel.

28a.jpg

Långt där borta vid klippväggen ligger Arnes båt.

29a.jpg

Det började bli kväll och jag traskade tillbaks igen. Men kvällen var fin och jag dröjde kvar en stund.

31a.jpg 31b.jpg

I den fina kvällen kände jag för att glida runt i kajaken lite och vinkades in till Annika o Arne. Sedan blev jag sittandes där resten av kvällen. Undfägnad med grillspett o vin. Arne brassade kaffe som avnjöts med bullar o cognac. Arne som är yrkesfiskare från Rönnäng kände många av de platser jag brukar vistas vid och några gemensamma bekanta hade vi också. Världen är i sanning liten. Dagen efter skulle jag fortsätta söder ut, men först skulle Annika o Arne provpaddla kajaken.

32a.jpg

Här sitter dom. Kanske lite stolta o lättade över att ha klarat provpaddlingen.

33a.jpg 33b.jpg 33c.jpg 33d.jpg

Till kvällen hade jag bara nått Ramsvikskilen med utsikt över Hunnebostrand, fyren på Söö o inloppet till Sotenkanalen.

34a.jpg

Det blåste en envis sydvästan dagen efter. I Sotekanalen var det nästan ingen trafik och jag paddlade på utsidan Sandön för att undvika trafiken under bron mellan Kungshamn o Smögen.

35a.jpg

Vid Holländarberget på insidan några skär pausade jag. På utsidan skären gungade det kraftigt, men här inne var det stilla.

36a.jpg

Jag kom in i hamnen via västliga passagen. Där var det gott om folk o båtar - som vanligt. Jag paddlade bara rätt igenom och försökte undvika farleden mot Bohus Malmön.

37a.jpg 37b.jpg

Jag hade kursen rätt långt ut på Malmön när jag såg detta nybygge på sin jungfrutur i rännan mot Smögen. Jag gick in i en skyddad vik för att få en bättre bild.

Katarina, heter en tjej som senare upplyste mig om att fartyget är en seglande gymnasieskola och heter Gunilla - Låter trevligt tycker jag även om hon (fartyget) faktiskt är lite äldre än jag.

När jag senare skulle korsa Brofjorden fick jag ligga utanför Kåvra i den gropiga sjön och avvakta att ett fartyg på utgående passerade. Under tiden hann ett ingående fartyg komma så nära att jag väntade ytterligare en stund tills också det passerat.

38a.jpg

På Bläckhall insides Lilla Kornö stannade jag för natten.

39a.jpg

Det blev en hård paddling från Kornöarna till Grundsund som jag paddlade igenom och den värsta biten - Islandsberg hade jag kvar. Den gick den med även om jag fick vila ett tag innan jag fortsatte. Under tiden hann en ordentlig regnskur passera. Jag satt kvar i kajaken. Där sitter man bäst. Den planerade turen blev det just inte så mycket av. Jag hade varit ute en dryg vecka och distansen jag paddlat var ynka liten sett till den värld vi lever i. Jag träffade personer med vilka jag hade gemensamma vänner och insåg att vår värld ändå kan visa sig liten. Ännu var sommaren inte förbi och lite planlösa paddlingar blev det i kända vatten kring norra Orust.

Bilder från dom veckorna ligger i album Bohuslän.

space