WWW.SEAYAK.SE - cyberhome för Lennart Bergström
sidrurbrik
space space

Den 24 juli kom jag äntligen iväg ut. Detta skulle bli min första tur med min nya kajak - Skim Distance. Jag hade skaffat den i stället för min Svalbard som blivit sönderslagen. (Mer om det kommer under reparation.)

a1a.jpg

Det var fortfarande lite justeringar att göra på kajaken. Från Stocken gick jag därför ut till Vallerön. Två måsar hade sitt revir just där jag befann mig. Jag kunde röra mig fritt mellan tältet och kajaken, men gick jag förbi kajaken flög måsarna upp med ilskna skriande. Kanske betydde det “håll dig på ditt lånade revir”. Just kring tältet tre meter från dom kunde jag röra mig utan deras skriande.

a2a.jpg

På kajaken löper linor längs sidorna. (grabblinor kallar jag dom.) Där kan jag alltid få tag i kajaken vid behov. Någonstans måste ju dessa knytas samman och vid leverans medelst Pålstek och Halvslag - kring egen part. Detta passade jag på att ändra till najade öglor för utseendets skull.

a3a.jpg   a3b.jpg

Rodret jag förstorade verkade fungera över förväntan. Jag har styreffekt vid minsta vattenrörelse. Jag kan även använda rodret när jag backar och med härlig verkan. Kan man begära mer av ett roder. Det blåste en del medan jag var där på Vallerön, men på insidan var det lugnt. En säl vilade på ett skär strax intill

a4a.jpg   a4b.jpg

I sällskap av måsen, sälen och en nyfiken mink planerade jag mina vidare färder.

a5a.jpg   a5b.jpg

Sitsen jag gjort var inte helt OK, men i den fanns möjligheten att göra vidare anpassning. Jag paddlade runt och kände på kajaken i olika situationer. När vädret är ogynnsamt är det för sent.

Den 28 juli - en onsdag - var jag äntligen redo att börja min tänkta paddling till Capri, strax norr om Strömstad. Min son Jörgen med familj hade hyrt en stuga där och jag tänkte våldgästa dem. Eftersom jag paddlade nästan samma sträcka förra året, lät jag kameran vila och koncentrerade mig på paddlingen. Starten blev fördröjd till 11.30. Hur långt skulle jag orka. Mot kvällen gled jag in vid sandstranden vid Ulemark utanför Hestrand. Dagens etapp blev 4,7 landmil på ca 9 timmar

a6a.jpg

Som vanligt var det gott om båtar i viken, men ändå hade inte alla hunnit reagera på det fina vädret vi fått. Jag skippade frukosten och landade i Hamburgsund. Där, på Pipers Glass o Café tog jag en morgonfika. När den var aväten hade även ICA öppnat och jag kompletterade lite proviant. Från Hamburgsund sträckte jag på utsidan rätt upp mot fyren Väcker vid Havstenssund. Vid Dannholmens sydspets ligger en stuga och intill denna på ett skär står en stor Duva.

a7a.jpg

Mina händer var ständigt genomblöta och huden började bli några nummer för stor. Jag svängde in söder om Otterön mot Grebbestad. Jag skulle kolla om Kajakcenter hade något bra knep mot detta problem vi paddlare drabbas av. Tyvärr hade dom inte det och jag drog mig vidare.

Vid GuleHumpen eller just innanför den beryktade Tjurepannan, tog jag en paus. Just då ringde Jörgen och undrade om jag skulle dyka upp. Jag var på väg att säga att det skulle bli under morgondagen - fredag förmiddag. Jag hade planerat att stanna för natt vid Havstenssund. Samtidigt som jag var i Grebbestad hade också dom varit där. Jag fick veta att det säkerligen inte var mer än 1,5 mil kvar till Strömstad och tyckte att det borde jag kunna stå ut med. Nu var det i själva verket 2,5 mil, så det var en sliten paddlare som landade vid Capri 21.30. Denna dagsetapp blev  6,3 landmil på ca 13 timmar

a8a.jpg

På två paddeldagar hade jag paddlat ca 11,0 mil. Eftersom detta var min första egentliga paddling för året kände jag mig nöjd. Under kvällens goda whisky försvann också tröttheten och att sova i en riktig säng var absolut inte fel. Vi hade det trevligt och att få stanna en natt till var inte mig emot. Med utsikten från stugan kunde vi se både solnedgång och trafiken vid bryggan.

a9a.jpg   a9b.jpg

När solnedgången släcktes ut började natthimlen spraka i färger. Lördagen kom och det var avfärdsdag. För mig i kajaken och Jörgen med familj i bilen. På morgonen var Jörgen med dotter Linn nere vid stranden.

b1a.jpg   b1b.jpg
 

Samma flicka 4 år senare.

och även ett taget 2010.

Jag paddlade bort mot de Norska öarna Södra Sandöy o Herföl. Jag skulle ju egentligen till Sandefjord. ( se Kajaktur 2003). Jag skulle vara där den 4 Augusti, men hade också ett  möte med Ulf Amsell i Grebbestad den 6:e. Tiden skulle bli för knapp. Jag vände söderöver och passerade fyren Tjurholmsknappen.

b2a.jpg

På vinst o förlust tänkte jag paddla på insidan alla öarna utanför Strömstad.   Jag kom i trånga passager och lugna vatten. Till en början hade jag en del båttrafik, men där den inte kunde fortsätta paddlade jag vidare. Framför mig hade jag en liten låg bro och en trång kulvert. Vattnet var grunt.

b3a.jpg

Jag valde den lilla bron och genom att det var lågvatten såg jag lerbankarna som stack upp över vattenytan. Dessa undvek jag och tog mig fram mellan dem. Det är inte roligt att sugas fast med en kajak i leran. Går man ur, sjunker man ner och 'står' verkligt illa till.

Ett grundvattenområde är hägerns paradis. En flock stod på en kobbe och jag gled tyst närmre innan de flög upp.

b4a.jpg   b4b.jpg

Mot kvällen var jag åter nere vid Havstenssund. Det fick räcka för den dagen. Varför jäkta när det finns så mycket att njuta av?

b5a.jpg   b5b.jpg

Dagen därefter var det åter dags att proviantera och byta vatten. Vattnet smakade unket eller var det vattensäckarna som gav smak. Att använda vattensäckar är en ny erfarenhet för mig. Den ena skruvkorken läckte dessutom och ställde till en del förtret. En droppe var sjunde sekund kan ställa till en hel del. I ett slutet utrymme blir allt fuktigt.. Jag gick åter in till Grebbestad. Vid Kajakcenter var det full trafik och jag ville inte störa eller vara i vägen ut n la min kajak i en angränsande vik. Medan jag satt inne i stan och åt en lunchbuffé kom lite regn.

b6a.jpg   b6b.jpg   b6c.jpg

Jag strosade runt och njöt av tillvaron innan jag uppsökte min lilla tältplats på Ölbärn söder om Grebbestad.

b7a.jpg   b7b.jpg

Detta är alltså samma plats som förra året och den hade inte ändrats nämnvärt. Vädret var strålande och kanske började det bli för varmt för paddling på dagarna. Man sitter ju utsatt i en kajak, men kvällarna är sköna och solnedgångarna fantastiska,

b8a.jpg   b8b.jpg

När jag paddlade vidare kom just en skuta också på väg söderut.

b9a.jpg   b9b.jpg

En annan hade passerat norrut dagen innan.

c1a.jpg

Det är trevligt att allt oftare se dessa 'gamlingar'. Bakom varje skuta ligger entusiasm och åtskilliga timmar  arbete. Att sedan hålla dom i brukbart skick kräver också sitt. Jag saknar dock råoljemotorns dunkande i stället för dieselns surrande.

Fjällbacka blev sedan min nästa landningsplats. Jag hade inget egentligt ärende utan strosade bara runt som den turist jag var.

c2a.jpg   c2b.jpg   c2c.jpg

Jag hade redan planerat att stanna till i Hamburgsund och såg fram mot en härlig dusch och kanske något ätbart på Pipers Café o Glass. Jag förvånas över den trevliga personalen och måste erkänna att jag trivs med mina stopp där. Jag tog en härlig pajbit som serverades med sallad o bröd. Efteråt tyckte jag en glass skulle sitta väl. Från andra ingången tittade kända ansikte fram. Helena, Annie o Peter var ute på en biltur och var också glassugna.

c3a.jpg   c3b.jpg

Peter 'tittade' på kameran så till den milda grad att även jag själv fastnade på en bild. Det är väl nästan första bilden på mig.

c4a.jpg

Jaha ja! Så ser jag tydligen ut.

Det blåste lite småsnålt från nordost när jag paddlade vidare mot Hestrand. Regnet hängde i luften. Jag visste exakt var jag ville ställa tältet på Dannemark för att komma något i skydd. Upptaget! I nästa vik landade jag och möts av piggt Hej! Vi började prata och utseendet var bekant. Det dröjde något ögonblick innan jag placerat det med namn. Vi hade mötts några år tidigare under paddlingen Flatön Runt. Det var Lars D. från Ljungskile. Vi blev tältgrannar för en natt och hade en trevlig kväll tillsammans.

Fler oväntade möten skedde dagen efter som jag stannade kvar.
space En paddlare från Tjörn hade sett min kajak på biltaket när jag passerade Tjörn på väg mot Stocken några dagar tidigare.
space Mot kvällen kom ett par som stilla sinsemellan) undrade hur jag fick plats i mitt lilla tält. Jag vände mig om mot dom och ser att det var en gammal vän från Skaftö. Pelle S och hans sällskap hade kommit in från Väderöarna med segelbåten. Efter en kvällspromenad inbjöds jag att följa med ut till båten. Vi pratade gamla minnen och Gunilla hade också anknytning till plats jag känner väl. Mötet var lika oväntat som trevligt.

Bohus klippor har ofta fantastiska former. Tyvärr har många öar förändrats av den stenhuggning som tidigare förekom.

c5a.jpg

När brytningen upphörde har alla block fått ligga som dom låg. Såren är enorma på sina håll.

c6a.jpg   c6b.jpg   c6c.jpg   c6d.jpg

Nu började jag dra mig norr ut igen. I morgon skulle jag möta Ulf A i Grebbestad. Under vintern o våren har vi mailat en hel del till varandra och med paddling som gemensamt intresse skall vi försöka bryta våra ensampaddlingar med en gemensam tur under några dagar. Jag paddlade ut utanför Hornö och in i det smala sundet mellan Kiddön och Lilla Hamburgö och passerade Sjöviken på Hamburgö under tidig morgon.

c7a.jpg   c7b.jpg

Och varför inte en frukost i Hamburgsund igen. Tänkt o gjort och jag passerade senare åter Dannholmen med duvan innan jag drog  mig inåt mot Musön / Musörumpan. Via Musösältan kom jag slutligen fram till Lilla Brattholmen där jag hittade en plats för tältet. På morgonen skulle jag ladda mina kamerabatterier. Problem! Den 12-voltsladdare jag hade med gick inte. Var det den eller hela el-installationen som börjat krångla? Nej andra laddare fungerade. Nu hade jag bara ett kamerabatteri att använda. På kvällen när Ulf o jag övernattade på Pinnön gick laddkabeln till GPS:en också sönder. Nu sjönk mitt humör.

Tack o lov att även Ulf är en flitig fotograf. Jag får förlita mig till hans bilder. Vilka, kommer att framgå.

space

I stor stil svänger jag in till den plats i Grebbestad dit Ulf just kommit.

c8a.jpg

Foto Ulf A

På en liten sandtunga vid Pinnön ställde vi vår tält och tog en promenad över ön. Där nere satt vi sedan och avnjöt en Västkustsk startsupé.

c9a.jpg   c9b.jpg

Foto Ulf A

En norsk båtfamilj som också tagit en Pinnö-promenad stannade till innan dom vadade över till ön där båten låg.

d1a.jpg

Foto Ulf A

Korkar upp!...Slår oss ner...och njuter!

d2a.jpg   d2b.jpg   d2c.jpg

Foto Ulf A

Efter lite morgonbestyr satt vi snart åter i kajakerna.

d3a.jpg   d3b.jpg

Foto Ulf A

Vi drog oss söder ut på utsidan Otterön ner till Dannholmen där vi pausade innan vi satte kurs på Väderöarna.

d4a.jpg   d4b.jpg

Foto Ulf A

På Långeskär  skymtade vi en hel tältby och via insidan Skottarna var sikten klar mot Storö. När vi närmade oss hallucinerade vi om kalla öl och kanske en matbit. Bryggserveringen var öppen och ölen kall. Ja, visst ja. Maten var också god och satt fint.

d5a.jpg

Foto Ulf A

På Väderöarna hade bryggorna rustats upp och var väl tilltagna.

d6a.jpg   d6b.jpg

Foto Ulf A

Någon speciell landning för kajaker fanns givetvis inte, men en intilliggande vik duger gott och ensamma var vi inte.

d7a.jpg

Foto Ulf A

Det var verkligen varmt i solen och många satt uppe på klipporna för att få svalka. Ulf o jag gick norrut på ön för att hitta ett skönt ställe att bada på. Det blev ingen lätt promenad, men badet var skönt.

d8a.jpg   d8b.jpg   d8c.jpg

Foto Ulf A

När vi kom tillbaks till kajakerna ville jag inget hellre än lägga mig i skuggan och vila en stund. Det gjorde gott. Vi hade landat i östra hamnen, men det finns en mindre i väster. Avståndet mellan dem är bara några klippor.

d9a.jpg   d9b.jpg

Foto Ulf A

Lite ost, kex o vin smakade härligt i kvällningen. Den nedgåemde solen tonade allt i rött.

e1a.jpg   e1b.jpg

Foto Ulf A

e2a.jpg   e2b.jpg

Foto Seayak

e3a.jpg   e3b.jpg

Foto Seayak

Intill där vi lagt kajakerna fanns faktiskt en riktigt rymlig gräsplan. På den 'smög' vi upp våra tält trots rådande tältförbud och sov härligt till tidig morgon.

e4a.jpg

Foto Ulf A

Under dagen innan hade ett sällskap kommit. Jag sa till Ulf att dom paddlat hit. Vilka dom var hade jag ingen aning om, men att dom verkligen hade paddlat såg vi senare eftersom deras kajaker låg vid våra. En av dem tyckte jag mig ha sett tidigare Under återpaddlingen tänkte vi stanna till vid Långeskär  vid en sandstrand vi sett på väg ut dagen innan. Tältbyn var riven och vid en klippa låg en fiskebåt på vilken sällskapet lastade dykutrustning. Det var en dykarklubb från Karlstad som varit ute en tid. Vi gick in vid viken och i en angränsande vik låg sällskapet vi sett på Väderöarna dagen innan samt ytterligare några. Nu kom det fram att det var Trollhättans Kanotklubb. Visst hade jag träffat dom tidigare. För några år sedan vid färjan till Ängön. Jag var på väg till Flatö Kajak och tävlingen Flatön Runt. Det var då jag också mötte Lars Dagberg. Trollhättans Kanotklubb skulle fira en medlem som fyllde 80 år. Damen i fråga var nu 83 och med bland dem vi träffade. Hon är vid kajaken längst upp i bild. Hon lägger just ner sin käpp, som hon behöver använda efter en höftoperation. En beundransvärd person.

e5a.jpg

Foto Ulf A

Efter lite sköna bad paddlade vi vidare. Nu mot norr. Vi gick på insidan Tjurepannan och pausade för nästa bad vid Gulehumpen. Utanför Tjurepannan låg vattnet som en spegel.

e6a.jpg

Foto Ulf A

Vi ville nå Koster under morgondagen, men dagarna för vår paddling började ta slut. Därför stannade vi i Havstenssund för att - tja - ta en bit mat. Efter lammfilé och skaldjursoppa kan man inte bli annat än nöjd.

e7a.jpg

Foto Ulf A

e8a.jpg

Foto Seayak

Under denna utsökta måltid hade vi utsikt över farleden genom Havstenssund.

e9a.jpg

Foto Seayak

När vi sedan paddlade vidare tog vi kurs rakt på Ramsö. Det var en härlig kväll.

f1a.jpg   f1b.jpg   f1c.jpg

Foto Seayak

f2a.jpg   f2b.jpg   f2c.jpg

Foto Seayak

Strax efter att solen gått ner når vi fram till Ramsö och drar upp våra kajaker på stranden. När jag vänder mig om ser jag en räv som kommer diagonalt mot oss. Ulf tar fram kameran.

f3a.jpg

Foto Ulf A

Den drar sig undan och jag passar på att lägga upp lite müsli. Till vår förvåning kommer den åter fram mot oss. Müsli med äpple o kanel var dock ingen höjdare.

f4a.jpg

Foto Ulf A

Vi är bara några meter ifrån den. Jag backar ner till kajaken och tar fram några kex och Ulf Tog fram brödskivor. Jag satte mig på klippan och lockar med ett kex. Räven kommer fram och tar kexet. Mycket försiktigt, men också lugnt utan att rycka det till sig.

f5a.jpg

Foto Ulf A

Det skulle verkligen vara intressant att veta om detta är en tam räv. Är den inplanterad. På morgonen var några tältlinor avbitna. Är det månne en nattvakt som skall skrämma iväg tältare.

space

Ett litet PS.
Beträffande räven på Ramsö har jag fått höra att en räv dök upp för några år sedan på Väderöarna. Den var visst också relativt tam eller orädd för folk. Efter några år syntes den in till längre. Troligen hade den drivit ut på något isflak eller annat och samma kanske gäller räven på Ramsö.
Från Erik Öster har jag senare fått höra att ett par på Ramsö matat räven och fått den nästan tam. Jag önskar både dom o räven lycka till.

Lite nyvaken står jag och tittar efter den lille gynnaren. Och min fortsatta morgonsyssla blev till att laga linfästen och byta tätltlinor.

f6a.jpg

Foto Ulf A

Från Ramsö drog vi rakt västerut in bland alla öarna. Vattnet var spegelblankt. Sälarna sågs överallt. Vi hittade snart en lämplig badvik med välkommen svalka.

f7a.jpg   f7b.jpg

Foto Ulf A

Denna dag fick inte bryta vårt mönster. Var har vi nästa krog? Vi gick in mellan Nord o Syd Koster från väster.

f8a.jpg   f8b.jpg

Foto Ulf A

Vi paddlade på ostsidan till sandstränderna i norr. Svalkande bad var en nödvändighet. Nu skulle vi tyvärr vända hemåt igen. Ett strandhugg på Syd Koster hann det dock bli. En glass, en dricka och färskvatten.

f9a.jpg   f9b.jpg

Foto Ulf A

Vi tog vägen via Ramsö. men någon räv såg vi inte. Därifrån gick vi över Kosterfjorden samma väg vi kommit. Ulf traskade alla trappor upp till den gamla radarstationen på StoreSnart med utsikt över fyren Svangen.

g1a.jpg   g1b.jpg

Foto Ulf A

Jag stannade kvar vid kajakerna. Min rygg ville inte riktigt acceptera min sittställning i kajaken. Vi hittade snart plats för övernattning nära Havstenssund.

g2a.jpg

Foto Ulf A

Dagen därpå åt vi en gemensam lunchbuffé i Grebbestad och våra vägar skildes för denna gången. Vi hade haft härliga dagar och vårt sätt att paddla var lika. Jag tror det blir fler tillfällen för kompispaddlingar. Dessa dagar vi paddlade tillsammans var strålande och varma

Jag tycker denna påpassliga bild sammanfattar just detta innan jag lägger mig i skuggan i skydd mot solen som plötsligt blivit för mycket.

g3a.jpg

Foto Ulf A

För att vila ryggen paddlade jag ner till Lilla Brattholmen där jag varit på uppvägen. Det var tisdag. Onsdagen låg jag overksam. Det gjorde gott. Vid flod tidigt på torsdag morgon satte jag i kajaken. När jag passerade Hamburgsund blev det åter en härlig dusch och en frukost på Pipers. Jag paddlade vidare och förbannade att jag inte kunde ta några bilder.

Var det kanske i ren ilska jag paddlade ända tillbaks till Stocken på Orust. Dagens sträcka var ca 6,4 landmil.

Efter en 12-timmars paddling avslutade jag så mina 3 veckor i kajak. Totalt hade jag tillrygg lagt lite drygt 41 landmil i en stundtals maklig takt. Fler bilder från årets paddlingar finns under Västkusten.

space

Anm. (not. hösten 2005 )

Under vintern fortsatte Ulf o jag att hålla våra dagliga kontakter med mail. Vi bytte foton och planerade paddlingar tillsammans. På våren / försommaren skulle vi paddlat utefter kusten.

Det blev inte så. Ulf insjuknade, men tillfrisknade senare. Jag fick paddla ensam i ett försök att paddla från Svinesund till Haparanda för att erövra Blå Bandet. Ulf utlovade en riktig säng att sova i när jag kom till hans sommarstuga i Sikhjälma. Vi såg fram emot att kanske också paddla åtminstone en dag tillsammans norröver (från Sikhjälma) sedan skulle han vända hemåt igen och jag skulle fortsätta. Detta talade vi om i telefon söndagen den 12 juni under min solopaddling mot målet jag inte nådde.

Senare den dagen ryktes min vän bort. Ulf älskade att vara ute i naturen. Att fotografera. Att paddla sin kajak. Utan att försumma familj o vänner. Vi kom att bli vänner. En vänskap vi uppskattade, men aldrig hann leva i framtiden med.

Ulf var den förste Webbmastern för HBB. Det var hans idé att HBB borde ha en egen hemsida och så blev det. Han skapade hemsidan, övertygade Jim Danielsson som fick se det färdiga förslaget. Sådan var Ulf. Generös och hjälpsam. Hans verk lever vidare genom mig om än med vissa omdaningar och jag saknar honom i min intressanta uppgift. Men, framför allt som vän och paddelkompis.

space